Deklarationsdags 2024

När du har sålt en bostad är det viktigt att deklarera försäljningen. Här hittar du användbar information om deklarationen av din bostadsförsäljning, inklusive praktiska länkar till Skatteverkets webbplats. Tänk på att du deklarerar din försäljning för samma inkomstår som du och köparen skrev på köpekontraktet.

Viktiga datum 2024

12 februari
Du som räknar med kvarskatt på mer än 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta, ska ha gjort en extra skatteinbetalning av den del av beloppet som överstiger 30 000 kronor. Kostnadsränta på belopp över 30 000 kronor beräknas från 13 februari 2024.

8 mars
Skatteverket skickar ut Inkomstdeklaration 1 till dig som har digital brevlåda

15 mars –  15 april
Du som inte har digital brevlåda får din deklaration med posten mellan 15 mars och 15 april. Om du har e-legitimation kan du logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och deklarera även om du inte har fått din pappersdeklaration ännu.

2 maj
Din inkomstdeklaration för inkomståret 2023 ska finnas hos Skatteverket senast 2 maj 2024. Du som har sålt din bostad under 2023 ska lämna en bilaga tillsammans med deklarationen (K5 eller K6).

OBS! Detta är ett urval av viktiga datum, samtliga datum kan du se här

Bostadsförsäljning

Du som har sålt din bostad ska lämna en bilaga tillsammans med deklarationen, oavsett om du gjort vinst eller förlust. För försäljning av villa, radhus, parhus, fritidshus eller en ägarlägenhet ska blankett K5 användas, medan en bostadsrätt eller bostadsrättsradhus ska deklareras med blankett K6.

Här är Skatteverkets guide som innehåller allt du behöver veta kring deklaration av en bostadsförsäljning. Du kan redan nu förbereda uppgifter för deklarationen. 

Avdrag

Du får göra avdrag för försäljningsutgifter som till exempel mäklararvode, besiktning och homestyling. Du får också göra avdrag för vissa kostnader du haft vid köpet av bostaden, till exempel lagfart och pantbrev.

Du kan få göra avdrag för vissa renoveringar som du har gjort. Det är olika regler för olika typer av renoveringar. Läs mer här

Vinst eller förlust

Här kan du som sålt en privatbostad räkna ut vinst eller förlust vid försäljningen. Du kan även räkna ut skatt på eventuell vinst och möjligt uppskovsbelopp. (Om du sålt en oäkta bostadsrätt eller en näringsbostad kan du inte använda tjänsten eftersom andra regler gäller då.)

Uppskov

Du som sålt din gamla bostad med vinst och köpt en ny som du flyttat in i kan i vissa fall få uppskov på kapitalvinstskatten, vilket är 22 procent av vinsten. Läs mer här

Förberedelser

Du kan förbereda uppgifter om din bostadsförsäljning till inkomstdeklarationen och ta reda på om du kan få uppskov redan när du har sålt din bostad. De gör du i tjänsten Förbered uppgifter om din sålda bostad inför deklarationen. Du får samtidigt reda på om du behöver betala in vinstskatt på bostadsförsäljningen.

Detta behöver du ha framme för att kunna deklarera:

• Köpekontrakt från både köp och försäljning
• Faktura eller kvitto på mäklararvodet och kvitton på ev. andra försäljningskostnader
• Handlingar som visar dina utgifter för lagfart och pantbrev
• Fakturor och kvitton på förbättringsutgifter, till exempel reparationer, renovering och underhåll

Behöver du hjälp?

Du är välkommen att anlita oss om du inte har tid eller möjlighet att göra din deklaration själv. Vi erbjuder tjänsten Kapitalvinstberäkning där vi hjälper till att fylla i K5-blankett för fastighet eller en K6-blankett för bostadsrätt. Senast den 20 april behöver vi ha alla dina uppgifter tillhanda.

Kontakta din mäklare eller fyll i formuläret nedan så berättar vi mer. Skriv ”Deklaration bostadsförsäljning” i meddelandefältet.

Per Svensson

CEO & Founder Malmö

Hör av dig?

Vet du redan vad du söker? Vill du ha rådgivning? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Alla lediga objekt