Johan Linde: Så påverkar räntebeskedet bostadsmarknaden

I april höjde riksbanken styrräntan till 3,5 procent. Dagens besked, att höja ytterligare 0,25 procentenheter är i linje med vad de flesta bedömare räknat med. Men vad betyder det för bostadsmarknaden?

Dagens höjning kommer att påverka bostadsmarknaden. En höjning av styrräntan betyder i vanlig ordning att bankerna snart kommer att höja bolåneräntorna ännu en gång. vilket påverkar dig som har ett befintligt rörligt bolån eller behöver låna pengar till en ny bostad. Det är därför en bra idé att se över vilken typ av boränta du har och om det fortfarande är ett bra val för dig.

Prisutvecklingen på bostadsmarknaden påverkas av flera faktorer, men alla bottnar i utbud och efterfrågan. En höjning av Riksbankens styrränta får följden att det blir dyrare att låna pengar vilket kan leda till att efterfrågan minskar och priserna på bostäder sjunker. Å andra sidan kan en höjning av räntan också innebära att inflationen dämpas vilket kan ge en mer stabil ekonomisk situation som kan gynna bostadsmarknaden på längre sikt.

Så att ge en entydig prognos om vad en höjning av Riksbankens styrränta i praktiken betyder för bostadsmarknaden är inte helt lätt.

  • Är boräntorna höga just nu?
    – Ja, jämfört med de senaste årens extremt låga boräntor är det så. Men ur ett historiskt perspektiv skulle jag säga att det är högst normala räntor. Dagens besked från Riksbanken var på intet sätt oväntat. 
  • Vågar jag köpa en bostad trots höjda räntor?
    – Det vet du bättre än jag, då det framförallt är dina egna ekonomiska förutsättningar som är avgörande. Men generellt: Räntor kommer alltid att förändras, och dagens höjning betyder absolut inte att det är ett dåligt köpläge. Högre räntekostnader, ja – men kanske också lägre pris på den bostad du är ute efter? 
  • Bör jag vänta med att sälja?
    – Också det behöver du själv ta ställning till. Men det finns köpare där ute, och sommaren kan faktiskt vara en bra tid för villaförsäljningar.  Kom som alltid ihåg: köp och sälj är samma marknad”. Säljer du nu för att flytta till en större och dyrare bostad så kan det här läget mycket väl gynna dig.
 
Det finns alltså sällan enkla svar på svåra frågor. Men för dig som äger ett boende är det definitivt läge att kontakta en mäklare för en kostnadsfri värdeuppdatering. Och funderar du på att köpa: Välkommen på sommarens visningar!

Per Svensson

CEO & Founder Malmö

Hör av dig?

Vet du redan vad du söker? Vill du ha rådgivning? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Alla lediga objekt