Skapar fastighetsbranschen fler framtida spökfastigheter än smarta fastigheter?

År 2021 och vi är fortfarande i början av fastighetsbranschens digitala resa, men borde vi inte vara mycket längre fram på den? Hur har vi ens lyckats utveckla våra fastigheter så här långsamt, trots alla de digitala förutsättningar som finns runt om oss och som funnits här länge? Har vi missat att det finns fördelar med digitalisering framför att vara analog? Saknar vi kunskap om teknikens framtid inom våra fastigheter? Eller duckar vi bara helt enkelt för sådant som vi inte vill eller orkar förstå oss på? Troligtvis en blandning av allt.

25082020-img_6823-2 (1)

Fastighetsbranschens digitala mognadsnivå har länge befunnit sig på samma ställe. Den har stått stilla. Trots att vi människor som bor och vistas i fastigheterna befinner oss betydligt längre fram i vår digitala mognad är gapet stort. Att förflytta hela fastighetsbranschen till samma digitala nivå som människan är på idag och som många andra branscher nått, kommer inte att gå snabbt, men det i sig är inte en anledning till att strunta i att börja.

Den digitala transformationen som fastighetsbranschen står inför bör ses som en möjliggörare för fastighetsägare att skapa mer tillväxt, högre vinst och bättre förutsättningar för de hyresgäster som bor och bedriver sina verksamheter där, istället för något som är jobbigt och komplicerat.

 

För fastighetsägare som vill utveckla sitt fastighetsbestånd digitalt är första steget att börja intressera sig för att producera, samla och sortera data om sina fastigheter. Detta för att bygga upp en digital infrastruktur som kan kommunicera med data som dagligen produceras i fastigheterna. För vissa kommer målet vara att nå den AI-drivna smarta fastigheten som drivs av realtidsdata och feedback, där fastigheten kan kommunicera med sig själv och oss för effektivisering och automatisering av drift och förvaltning. På sikt kommer den också kunna styra sig själv cirkulärt för hållbar utveckling och bli ekonomiskt, klimatmässigt och socialt hållbar för sina hyresgäster. Alltså så gott som en ”levande” organism. Om detta är målet behöver vi börja i rätt ände. Vi behöver börja digitalisera våra fastigheter. Men digitalisering av fastighetsbranschen handlar inte bara om att skapa smarta fastigheter inom de kommande åren, utan det handlar framför allt om att göra det som redan borde vara gjort i branschen. Lämna den analoga världen och börja nyttja digitaliseringens kraft att effektivare beräkna och styra information, hållbarhet och ekonomi av fastigheterna.

 

När vi nu har möjligheten att göra detta, kan vi då inte bara bestämma att vi tar smarta och hållbara beslut framåt? Låt inte brist på kunskap, försvåra möjligheten till utveckling i framtiden. Låt aldrig tjänster som inte kan kommunicera med varandra få finnas i din strategi och låt aldrig någon ta din data som gisslan. Se till att du äger den själv. Ganska rimligt tycker jag, men tyvärr kommer detta till viss del inte ske, då transformationen för en del kan upplevas som alltför ansträngande. Det är jobbigt att driva förändring, men det är nödvändigt, det är då branschen utvecklas. Vi måste se till att göra det smart, vi måste göra det om vi vill framåt.

 

En sak är säker, tempot har ökat och året är nu 2021. Vi kan inte vänta längre så att gapet mellan människans digitala mognadsnivå och fastighetsbranschens digitala nivå hinner bli ännu större. Det gäller att vi hittar det mod som behövs för att våga se våra fastigheter med en annan syn. En syn som passar den moderna uppkopplade människan och världen vi vill skapa, som förstår vårt förändrade beteende och behov i takt med utvecklingen av digital teknik. Våra fastigheter i framtiden får inte riskera att upplevas som okänsliga analoga spökhus som inte känner av våra beteenden, önskemål och behov. Dom ska kunna anpassa sig, skapa välbefinnande och vara cirkulärt hållbara för alla de människor som har med fastigheterna att göra. Det är sådana fastigheter som kommer vara vinnarna i framtiden och som vi människor kommer söka oss till och vilja vistas i; morgondagens fastigheter.

Per Svensson

CEO & Founder Malmö

Hör av dig?

Vet du redan vad du söker? Vill du ha rådgivning? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Alla lediga objekt