Croisette behöver de kontaktuppgifter du gav oss för att kontakta dig avseende våra produkter och tjänster. Läs mer om våra sekretesskydd och hur vi skyddar din integritet här sekretesspolicy.
Croisette behöver de kontaktuppgifter du gav oss för att kontakta dig avseende våra produkter och tjänster. Läs mer om våra sekretesskydd och hur vi skyddar din integritet här sekretesspolicy.
Lund, Centrum Södra Esplanaden 20A
2 295 000 kr eller högstbjudande
Avgift: 2 670 kr
Inkl Värme, VA, kabeel-TV och bredband
Boarea: 35.5 m2
Areakälla: föreningens information
Rum: 1.5
Våning: 1 av 4
Hiss: Nej
Kvadratsmart lägenhet i stabil förening på en av Lunds bästa adresser!

Charmig lägenhet med 1,5 rum i en stabil förening med låga boendekostnader på toppläge vid Södra Esplanaden i Lund. Helkaklat badrum, bra och renoverat kök med plats för matbord och ett ljust vardagsrum med en väl tilltagen sovalkov. Närheten till Universitet, butiker, restauranger och den fina Stadsparken gör läget oslagbart!

Visningar

torsdag 30 november 16:15 - 16:45
Boka tid för visning!
söndag 3 december 11:00 - 11:30
Boka tid för visning!

Bostadsbeskrivning

Rumsbeskrivning

Hall

Via en halvtrappa upp når vi denna superfina lägenhet. Hallen erbjuder fina avhängningsmöjligheter för både ytterkläder och skor, bra förvaring i två inbyggda garderober. Under fötterna finner vi ett ljust fint brädgolv och väggarna är snyggt vitmålade.

Köket

Direkt till höger finner vi köket, som är bra i storlek och rymmer ett mindre köksbord. Här finns goda förvaringsmöjligheter bakom nymålade ljusgrå köksluckor med läderhandtag. En fin bänkskiva i ek och ovan finner vi snyggt vitt kakel. Köket är utrustat med vask och två diskhoar, spis och ugn, spisfläkt och delad kyl/frys. Väggarna är även de nymålade i vitt och ett fint plankgolv i trä vilar under fötterna. Ett stort fönsterparti med fönsterkarm i gedigen sten skänker ett härligt ljus till matplats och kök.

Vardagsrum

Intill köket ligger det väl tilltagna rummet som rymmer både soffa, arbetshörna och förvaring. En stor sovalkov ger gott om plats för en stor säng. Med sin storlek och välplanerade kvadrat ger rummet utmärkta förutsättningar för möblering. Stora fönsterpartier som vetter ut mot grönskan ger ett fint ljusinsläpp i rummet. Även detta rummet är förgyllt med fantastiskt plankgolv och ljusa fräscha väggar.

Badrum

Sist ut har vi badrummet som är helkaklat i vitt med vit klinker på golvet. Utrustat med WC, vask med kommod, dusch med vikbara dörrar och en vattenburen handdukstork.

Basfakta

Upplåtelseform:

Bostadsrätt

Lägenhetsnummer förening:

344

Andel i årsavgift:

0.5327

Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning:

176356 kr

Kommentar till nettoskuldsättningen:

Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning är 176356,5569kr enligt bostadsrättsföreningens senaste årsredovisning för räkenskapsåret 2022.

Andel i förening:

0.5327 %

Pantsättning:

Nej

Tillträde:

Enl ök, ok med snabbt tillträde

Byggnad

Byggnadstyp:

Flerfamiljshus

Byggnadsår:

1938

Uppvärmning:

Fjärrvärme

Energideklaration:

Energiförbrukning Atemp: 139kWh/m²
Utförd

Förening

Namn:

HSB Brf Krusbäret i Lund

Organisationsnummer:

745000-2246

Allmänt om föreningen:

Bostadsrättsföreningen Krusbäret är belägen i centrala Lund och består av 148 lägenheter som är fördelade på tre hus med adresserna Södra Esplanaden 16-20. Husen byggdes 1935-1938. Ekonomisk samt teknisk förvaltare är HSB Skåne. I föreningens försäkring ingår bostadsrättstillägg för föreningens medlemmar.

Gemensamhetsutrymmen:
Tvättstugor i varje hus; en i hus 16, en i hus 18 och två i hus 20. Man bokar enkelt tid via en app alternativt bokningstavlan utanför tvättstugan.
föreningen har även ett pingisrum i källaren till hus 16 som man också enkelt kan boka via app.
Utrymmen i varje källare för cyklar.
En lokal för upp till 30 personer finns i källaren till hus nr 20. Lokalen (tidigare kallad gillestuga) passar att använda för möten, middagar och liknande sammankomster. Däremot inte för fester. Efter kl 22 sö-to och efter kl 24 fr-lö ska där vara lugnt och tyst. Kl 12 dagen efter användningen ska lokalen vara städad och i ordning. Ingen kostnad för medlemmar.
Sopstation till varje hus.
Grillplatser på gårdarna som medlemmarna kan utnyttja.

Äger föreningen marken:

Ja

Äkta bostadsrättsförening:

Ja

Parkering/garage:

Avgiftsbelagd parkering på gatorna i närområdet. Boendeparkering erbjuds och dessutom ligger parkeringshuset Dammgården endast ett par hundra meter bort.

Bredband/TV:

Alla lägenheter har tillgång till kabel-tv och bredband, obligatoriskt tillägg till månadsavgift.

Renoveringar:

Större föreningsgemensamma renoveringar gjorda i Brf Krusbäret:
1987 Elkablarna byttes
1987 Fönstren renoverades och kläddes in
1992 Samtliga badrum renoverades
1992 Stambyten gjordes
1999 Balkongerna renoverades
2004 Samtliga tak renoverades
2004 Samtliga trapphus målades
2004 Hängrännor och stuprör byttes
2004 Socklarna renoverades
2012 Ytterbelysning renoverades
2013 Gillestugan/föreningslokalen i hus 20 renoverades
2014 Belysning i trapphusen byttes till närvarostyrd LED
2014 Samtliga portar slipades och fernissades
2014 Samtliga torkrum byggdes om för att förbättra funktionalitet och energieffektivitet
2016 Installation av nytt brandsäkerhetssystem
2016 Installation av Ecopilot värmegivarsystem för att förbättra energieffektivitet
2018 /2019 Renovering av fasader, fönster och balkonger

Tillåter föreningen delat ägande:

Ja , lägsta andel är 10%.

Ekonomi:

Det finns diskussioner om att höja avgiften med 6% men inga beslut har tagits (kontrollerat 2023-10-17).

Överlåtelseavgift:

1 313 kr

Pantsättningsavgift:

525 kr

Övrigt:

Besök gärna föreningens hemsida på adressen krusbaret.se
Kontakt till föreningen: krusbaret@hotmail.com

Den slutgiltige köparen uppmanas att kontrollera objektsbeskrivningens uppgifter med föreningen före köp.

Föreningen tar ut en pantsättningsavgift om 500 kronor och en överlåtelseavgift.
Köparen måste också bli medlem i HSB, vilket kostar 500 kronor (engångskostnad). Denna andel får man tillbaka när man säljer lägenheten (om man inte vill kvarstå som HSB-medlem).

Tillsyn av föreningen sker i samband med överlåtelse men rutinerna kring detta är oklara.

Allmänt om lägenheten

- Säljaren disponerar ett källar- samt ett vindsförråd.
Lägenheten är registrerad som en 1rok på 35,5 kvm i lägenhetsregistret.

Omgivning

Allmänt om området:

Lunds stadskärna präglas av en spännande historia och inte minst charm med sina mysiga kullerstensgator, färgglada gatuhus och torg. Gatubilden är medeltida, med gator och promenadstråk som myllrar fram i olika riktningar mellan de många torgen. Stadskärnan huserar många olika slags butiker, restauranger och parker och är det naturliga valet för dig som vill ha nära till det mesta.

I centrum bor du huvudsakligen i lägenhet men det finns också många mindre och större gatuhus. I direkt anslutning till den sydöstra stadskärnan ligger populära och lugna bostadsområden där bebyggelsen främst består av vackra och påkostade villor från 1870-1950-talet. Väl tilltagna tomter med inspirerande trädgårdar är en vanlig syn här. Här ligger några av de bäst betalda objekten i Lund. Här står många spekulanter i kö när ett objekt väl kommer ut på marknaden.

Många sköna parker ligger centralt i Lund. Stadsparken är hem åt muséer och är bland annat känd för sitt Valborgsfirande. Botaniska Trädgården är en oas för dig som söker avkoppling eller inspiration med sina många och varierande växter och härliga café. Över staden vakar ständigt domkyrkan, som fortfarande är den dominerande byggnaden i centrala Lund.

Torghandeln är livlig och ett lika naturligt som populärt inslag i staden. Clemenstorget och Mårtenstorget fortsätter den flera hundra år gamla traditionen med köpmän som erbjuder hantverk, matupplevelser och mycket mer. Torghandeln har även inspirerat många gatuloppisar, där privatpersoner säljer och fyndar allt mellan himmel och jord i en romantisk inramning.

Centrum har som sig bör ett stort och brett utbud av shopping. Här finns allt från välkända kedjor till unikt hantverk och mode i små personliga butiker. Köpcentrumet Nova Lund finns inom räckhåll för dig som vill ta del av ett ännu större utbud. Kommunikationerna är goda med täta stadsbussar och gångavstånd till centralstationen för vidare resor i alla riktningar. Kanske går färden till närliggande Köpenhamn?

Det är närheten till det stora utbudet av nöjesliv, närservice och restauranger i kombination med flera hundra år gamla pittoreska gathus och grönskande parker som lockar till ett liv i Lunds stadskärna. Universitetet sätter såklart sin prägel på området och livar upp staden under terminerna. Många tycker att lärosätet skänker en helt egen, unik atmosfär till den lärda staden med vackra byggnader och skön studentsång.

Viktig information

ALLMÄN INFORMATION:
De uppgifter som lämnas i objektsbeskrivning, prospekt samt annat informationsmaterial är i huvudsak grundade på information lämnad av säljaren, samt berörd förening och dess hemsida om sådan finnes. Dessa uppgifter kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till det. Köpare/spekulanter uppmanas att kontrollera uppgifter rörande exempelvis lediga p-platser, kommande renoveringar, källarutrymmen, tvättstuga, andra utrymmen tillhörande föreningen, eventuella avgiftsförändringar samt annat av betydelse för köpet av bostadsrätten. Köpare/spekulanter uppmanas också att kontrollera årsredovisning samt stadgar för föreningen.

UNDERSÖKNINGSPLIKT ETC:
Utgångspunkt för ansvarsfördelningen vid överlåtelse av bostadsrätt;
Bostadsrätten ska efter köpet stämma överens med vad som avtalats mellan köpare och säljare samt vad köparen har fog att förvänta sig; sett i ljuset av bostadsrättens ålder, pris, skick och användning. Reglerna om fel i bostadsrätt finns i köplagen (eftersom en bostadsrätt är lös egendom) men vid prövning av fel och felansvar hämtas ofta inspiration från reglerna i jordabalken. En del av reglerna har också bildats genom praxis, efter att tvister om fel och felansvar har prövats av domstol.

Köparens undersökningsplikt
Köparens undersökning av bostadsrätten möjliggörs i regel genom att en visning av bostaden genomförs. Om köparen före sitt köp har genomfört en undersökning, får köparen inte i efterhand såsom fel åberopa vad som borde ha märkts vid undersökningen. Om köparen uppmärksammar något vid sin undersökning, och inte själv kan dra någon slutsats av detta, måste köparen gå vidare; t.ex. genom att anlita en sakkunnig, för att fullgöra sin undersökningsplikt. Annorlunda beskrivet kan köparen inte i efterhand åberopa något som ett fel, om det kan konstateras att omständigheten hade upptäckts om en sådan undersökning som varit påkallad hade genomförts.
Köparen bör också tänka på att säljaren inte ansvarar för fel eller brister som köparen borde ha räknat med eller borde förväntat sig. Skulle t.ex. ett fel uppstå på någon av lägenhetens vitvaror kan det vara något köparen bort räkna med, med hänsyn till dess ålder och beräknade livslängd. Köparens skyldighet att undersöka omfattar inte enbart bostadsrätten utan även förhållanden kring bostadsrättsföreningen bör granskas, t.ex. om föreningen ska genomföra större renoveringar, höja sina avgifter eller liknande. En kontakt med företrädare för föreningen bör därför ingå i köparens undersökning, liksom genomgång av stadgarna och senaste årsredovisningen.

Säljarens skyldigheter och betydelsen av att bostadsrätten överlåts i befintligt skick
För att säljaren ska bli ansvarig för ett påstått fel, när bostadsrätten säljs i befintligt skick, krävs att omständigheten innebär att bostadsrätten är i väsentligt sämre skick än vad köparen med hänsyn till ålder, pris, användning och övriga omständigheter med fog kunnat förutsätta. Att bostadsrätten överlåts i befintligt skick kan alltså beskrivas som en form av ansvarsbegränsning för säljarens del.
Emellertid åvilar det säljaren att upplysa om väsentliga förhållanden rörande bostadsrätten. Även om bostadsrätten sålts i befintligt skick, kan den alltså anses vara felaktig om den avviker från uppgifter om bostadsrätten som säljaren har lämnat före köpet, eller om säljaren före köpet har undanhållit omständigheter av något väsentligt förhållande och som köparen med fog kunnat räkna med att bli upplyst om. Det ligger alltså i säljarens eget intresse att upplysa köparen om fel eller symptom på fel som säljaren känner till - eller misstänker. Det som säljaren redovisat kan i normalfallet inte senare åberopas av köparen som fel.
Vidare ansvarar säljaren för utfästelser säljaren lämnar. Utfästelser kan också innebära att köparens skyldighet att undersöka visst förhållande minskas som följd av en sådan. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas dock inte som utfästelser.

Avtalsfrihet
Denna information beskriver, kortfattat, den ansvarsfördelning som enligt lag gäller mellan köpare och säljare. Emellertid råder avtalsfrihet i frågan om ansvarsfördelningen vilket innebär att parterna kan avtala om en annan fördelning än den som beskrivits ovan. Som exempel kan nämnas när en säljare friskriver sig från ansvar genom en friskrivningsklausul, eller när en dolda fel-försäkring tecknas för objektet.

DRIFTSKOSTNADER:
Driftskostnader som anges kan vara antingen verklig förbrukning för det specifika objektet alternativt schablonmässiga uppskattningar. Beroende på typ av driftskostnad så kan den vara specificerad antingen under driftskostnader eller i årsavgiften. Hemförsäkringen och förbrukning av hushållsel är i normalfallet inte en sådan driftskostnad som anges om de inte är obligatoriska tillägg till årsavgiften.

ÖVRIGA KOSTNADER:
Föreningen eller den ekonomiska förvaltaren tar i normalfallet ut en överlåtelseavgift på högst 2,5 % av prisbasbeloppet. Det är olika om den faller på säljaren eller köparen. Ofta tas också en pantsättningsavgift på 1 % av prisbasbeloppet ut om man pantsätter bostadsrätten. Eventuell medlemsavgift till föreningen kan också förekomma. Dessa summor kan variera, framförallt hos bostadsföreningar. För närmre information vänligen se stadgarna eller konsultera ansvarig mäklare.

BUDGIVNING:
Vid köp av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt är varken köpare eller säljare bunden förrän ett skriftligt köpeavtal undertecknats av båda parter. Vi tillämpar öppen budgivning, vilket innebär att fastighetsmäklaren i normalfallet löpande redovisar högsta budet till säljare och övriga budgivare. Säljaren behöver inte sälja till den som givit högsta budet. Fastighetsmäklaren fattar inga egna beslut i fråga om försäljningen, det är hela tiden säljaren som bestämmer. Ansvarig mäklare är skyldig att vidarebefordra samtliga bud och meddelanden till säljaren som inkommer innan köpeavtal har undertecknats. Avsteg från den öppna budgivningen kan göras på säljarens inrådan om villkorade bud inkommer. Detta kan bland annat innebära att spekulanter/budgivare inte får reda på alla bud som läggs.

BOENDEKOSTNADSKALKYL:
Köpare/spekulanter har rätt att i god tid före köpet få en individuell boendekostnadskalkyl upprättad om så önskas. Köpare/spekulanter uppmanas att kontakta fastighetsmäklaren för att få denna kalkyl upprättad.

FASTIGHETSMÄKLARENS SIDOTJÄNSTER:
Enligt lag får mäklare erbjuda sidotjänster så länge dessa inte är förtroenderubbande och eventuell ersättning endast är obetydlig. Fastighetsmäklaren ska, innan avtal ingås, informera säljare och tilltänkta köpare om sådana tjänster samt den ersättning denne, eller fastighetsmäklarföretaget, får för dessa. Redovisning av våra sidotjänster: Förmedling av Hemnet-annons i enlighet med administrationsersättningen nedan.

ANNONSERING PÅ HEMNET.SE:
Våningen & Villan har fått i uppdrag av Hemnet AB, org.nr 556260-0089, att via sina fastighetsmäklare förmedla annonserbjudanden till uppdragsgivare. Uppdragsgivaren kan således, via mäklarens förmedling, av Hemnet ha erbjudits att införa en annons rörande försäljning av bostadsobjekt i Hemnets kanaler, såsom definierat i Hemnets Annonsavtal. Annonstjänsten tillhandahålls enligt Hemnets Annonsavtal. Annonsavgiften faktureras uppdragsgivaren direkt av Hemnet. Denna avgift ingår ej i mäklararvodet.

För mäklarfirmans förmedling och administration av annonsavtal samt införande av annons för kunds räkning utgår en administrationsersättning om 30 % av annonskostnad som erlagts av kund. Mäklarfirman samarbetar med Hemnet kring förmedling och administration av tilläggsprodukter som Hemnet kan komma att erbjuda kund. Mäklarfirmans ersättningsnivå är enligt följande:

Procentandel Plus och Premium-försäljning för Mäklarfirman*:
Vid 0–30 % ges 20 % provision på tilläggsprodukterna Plus, Premium, Raketen och förnya annons**
Vid 31–75 % ges 30 % provision på tilläggsprodukterna Plus, Premium, Raketen och förnya annons**
Vid över 75 % ges 40 % provision på tilläggsprodukterna Plus, Premium, Raketen och förnya annons**
* Procentandel beräknas kvartalsvis
** Provision utgår för tydlighetens skull inte på del av intäkt som härrör från Hemnet Bas

Under en period fram till den 31 december 2021 utgår dessutom ytterligare 10 procentenheter i provision, varvid således 30, 40 respektive 50 % provision utbetalas. Dessutom får mäklarfirman en engångsersättning per mäklare om 2 000 kr som ersättning för sin investering i utbildning genom den försäljningsintroduktion avseende tilläggsprodukterna som erbjuds av Hemnet.

Fastighetsmäklaren mottager ingen ersättning för denna förmedling, vare sig direkt eller indirekt om inte fastighetsmäklaren är delägare i fastighetsmäklarbolaget, då kan ersättningen indirekt komma fastighetsmäklaren tillgodo.

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER:
Vill du veta mer hur vi behandlar dina personuppgifter så kan du läsa det på: www.vaningen.se/dataskyddspolicy Vi uppmanar dig att läsa den i sin helhet.

ÖVRIGT:
Köparen uppmanas även att efter tillträdet, för egen säkerhet samt i försäkringssyfte byta lås då antal nycklar inte alltid kan garanteras.

Planritning

Kolla restider

Alla lediga objekt