Croisette behöver de kontaktuppgifter du gav oss för att kontakta dig avseende våra produkter och tjänster. Läs mer om våra sekretesskydd och hur vi skyddar din integritet här sekretesspolicy.
Croisette behöver de kontaktuppgifter du gav oss för att kontakta dig avseende våra produkter och tjänster. Läs mer om våra sekretesskydd och hur vi skyddar din integritet här sekretesspolicy.
Malmö, Limhamn Tycho Brahegatan 10
7 495 000 kr utgångspris

Budgivning pågår

Boarea: 112 m2
Areakälla: enligt mätbevis
Biarea: 13 m2
Areakälla: enligt mätbevis
Tomtarea: 281 m2
Idyllisk villa endast fyra hus från havet!

Välkomna till Tycho Brahegatan 10 och till denna underbara och charmiga villa som varsamt renoverats till ett drömboende. Kvadratmeterna är perfekt planerade med generöst vardagsrum och anslutande matrum samt stilfullt kök på nedre plan och en mer privat sfär på övre plan där tre mycket bra sovrum samsas kring ett trivsamt allrum. Till huset hör även ett arkitektritat annex som är inrett med badrum, tvättrum och ett varmförråd. Utvändigt lockar en härlig trädgårdsoas med massor av lummig växtlighet och ett stort insynsskyddat trädäck med plats för trevliga stunder med vänner och familj. Här bor man i ett naturskönt vackert villaområde med närhet till skolor, kommunikationer och bara några minuters promenad från havet och småbåtshamnen samt Limhamns centrum med ett trevligt shoppingutbud, service- och matbutiker. Detta är sannerligen ett enastående hem med många fina kvalitéer. Varmt välkomna på visning!

Visningar

söndag 10 december 14:00 - 14:30
Boka tid för visning!

Bostadsbeskrivning

Rumsbeskrivning

Entréplan

Hall: Hårdvaxoljad fiskbensparkett och målade väggar i gråblått. Hallen är väl tilltagen och erbjuder goda förvaring- och avhängningsmöjligheter.

Vardagsrum: Hårdvaxoljad fiskbensparkett och målade väggar i vitt samt en fondvägg tapetserad med en av William Morris klassiska blomstertapeter. Från hallen når vi vardagsrummet, här får vi ett fantastiskt ljusinsläpp från ett stort fönster och rummets generositet möjliggör möblering för en härlig soffa samt ett par sköna fåtöljer. Här finns en platsbyggd bokhylla från golv till tak längs ena väggen som ger rummet en ombonad känsla. Kaminen, med glas på två håll vilket gör att man kan se brasan även från hallen, är inte bara en fin detalj utan höjer även mysfaktorn och fulländar rummet på ett fint sätt.

Matrum: Hårdvaxoljad fiskbensparkett och målade väggar i vitt. I anslutning till både vardagsrummet och köket är matsalsrummet placerat. Här möblerar vi gärna ett stort matbord, perfekt för de större middagsbjudningarna med familj och vänner. Bra förvaringsmöjligheter erbjuds i garderober och kontorsplatsen är både estetisk tilltalande och praktisk.

Kök: Terrakottafärgat klinker och målade väggar i grågrönt. Köket har en lantlig känsla med mörkblå luckor som kombineras fint med bänkskiva i trä och kakel i vitt. Den maskinella utrustningen består av gasspis (Ikea, 2012), inbyggd ugn samt mikrovågsugn (Ikea, 2012), fläkt (Ikea, 2012), diskmaskin (Samsung, 2021) och kyl samt frys (Electrolux, 2012). Förutom god arbetsyta och bra förvaringsmöjligheter finns det möjlighet att möblera 2-3 barstolar invid köksön.

Ovanvåning

Vardagsrum: Såpat furuplankgolv och målade väggar i vitt. En våning upp samsas tre mycket bra sovrum kring ett fint vardagsrum. Här finns plats att möblera en skön soffgrupp och mer därtill. Rummet funkar utmärkt för barnen och tonåringarna som ett extra TV-rum.

Sovrum 1: Såpat furuplankgolv och målade väggar i vitt. Sovrummet är i bra storlek och kan med fördel möbleras utefter behov och önskemål.

Sovrum 2: Såpat furuplankgolv och målade väggar i blått. Rummet är perfekt att möblera som ett barnrum, kontor eller gästrum.

Sovrum 3: Såpat furuplankgolv och målade väggar i ljusgrått. Här finns plats att möblera dubbelsäng med nattduksbord. Bra förvaringsmöjligheter ges genom en garderobsvägg som sträcker sig längs med ena väggen och från den franska balkongen och det stora fönsterpartiet får vi ett härligt ljusinsläpp.

Badrum: Grå klinker och vitt kakel. Badrummet är inrett med wc, handfat med kommod, spegelskåp och badkar. Takfönstret släpper in ett fint och naturligt ljus.

Annex

I trädgården finns ett arkitektritat annex som byggdes 2016, här är inrett med badrum, tvättstuga och varmförråd.

Badrum: Grå klinker och målade väggar i mörkgrått samt en kaklad vägg i grått. Här är inrett med wc, handfat med kommod, spegel samt duschhörna med dusch och duschdörrar i glas.

Tvättstuga: Grå klinker och målade väggar i vitt. Stilren inredning med mörk arbetsbänk och svarta skåp undertill. Tvättstugan är utrustad med vask, tvättmaskin (Bosch, 2016) och torktumlare (Bosch, 2016).

Trädgård

Härlig, blomstrande trädgård som omsluter huset på ett fint sätt. Huset omgärdas av doftande rosenbuskar, två äppelträd, ett plommonträd och björnbär. Här finns även gräsmatta och ett stort insynsskyddat trädäck på baksidan med plats för både matbord, soffhörna och ett par sköna solstolar. Den sagolika utomhusmiljön gör att man gärna spenderar årets varmare dagar ute i trädgården. Idylliskt, kvalitativt och med en oemotståndlig atmosfär. Tomten har även egen uppfart med plats för en bil.

Basfakta

Upplåtelseform:

Friköpt

Typ:

1-familjs friliggande villa

Tillträde:

Enligt överenskommelse

Byggnad

Fastighetsbeteckning:

Krabban 4

Byggnadstyp:

1½-plansvilla

Byggnadsår:

1891 (enl. taxering 1909)

Grundläggning:

Platta på mark, källare

Grundmur:

Natursten

Stomme:

Tegel

Fasad:

Tunnputsat tegel

Fönster:

2 & 3 glas

Bjälklag:

Trä

Tak:

Takpapp

Utvändigt plåtarbete:

Koppar & lackerad plåt

Uppvärmning:

Naturgas

Ventilation:

Självdrag

Övrigt:

Tidigare kända renoveringar:
2004 Taket lades om, nya takkupor byggdes.
2012 Köket totalrenoveras.

Renoveringar som nuvarande ägare har utfört:
2015 Hela bottenvåningen blåses utom köket; torpargrunden gjutes igen, ny platta på mark med vattenburen golvvärme i vardagsrum och hall, befintliga radiatorer plockas bort, alla väggar rensas till tegelstomme, putsas och målas om, nya gipsundertak, hårdvaxoljad fiskbensparkett i ek lades på golv, all el på bottenplan drogs om och planlösningen på plan 2 gjordes om, vissa väggar revs och nya gipsväggar sattes upp, elen drogs delvis om, väggar och tak målas och plankgolv slipas.
2016 Den gamla byggnaden på baksidan som var fuktskadad och förfallen revs och ett nytt annex byggdes med tvättstuga, badrum (våtrumsintyg finns) samt ett värmeförråd. Fasad i gran och fönster samt dörrar i ”Limhamnsgrön”.
2019 Köket; väggarna målades och alla luckor- och lådfronter, täcksidor omlackerades och beslag bytes ut.
2020 Ny braskamin installeras.
2021 Fasader; alla plattjärn i fogar bilades bort, sättningar/sprickor lagades. Putsades med naturligt målarkalk (naturligt hydrauliskt kalkbruk). Utvändig el drogs om och ny ytterdörr i samma ”Limhamnsgrön” som dörrar och fönster annexet sattes in.
2023 Utvändig sockel lagades och målades.

Electrolux centraldammsugare finns installerad i huset.

Jordfelsbrytare är installerad.

Säljaren vill upplysa om att en av gas-plattorna på spisen ej fungerar.

För mer information se även annonserat besiktningsprotokoll.

I köpet ingår den platsbyggda bokhyllan i vardagsrummet, köksön i köket, garderoberna och det platsbyggda kontoret i matrummet.

Energideklaration:

Energiförbrukning Atemp: 155kWh/m²
Energiklass: D
Primärenergital: 113kWh/m²
Utförd
Elförbrukning: 3298kWh/år
Datum: 30 juni 2023

Övriga byggnader:

Annex med varmförråd om 13 kvm.

Driftkostnad

Antal personer i hushållet:

4st

Uppvärmningskostnad:

29 000 kr/år

Elkostnad:

7 000 kr/år

VA:

5 335 kr/år

Renhållning:

700 kr/år

Försäkring:

7 389 kr/år

Total driftkostnad:

49424kr, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9287 kr (58711)

Kommentar:

Uppvärmning och el är inkl. gasprisstöd/elprisstöd. Utöver angivna driftkostnader anger nuvarande ägare även följande kostnader: Sotning: 1729 kr efter ROT vart 3-6 år. Larm: 1928 kr/kvartalet finns att överta. TV och bredband: Tele 2, 449 kr/månad Angiva summor är baserade på nuvarande ägares förbrukning/abonnemang och kan variera. Fiber finns indraget till fastigheten.

Fastighet

Fastighetsbeteckning:

Krabban 4

Vatten och avlopp:

Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp

Planbestämmelser:

Tomtindelning (1944-05-22) Stadsplan (1942-02-20)

Tomtarea:

281 m²

Tomttyp:

Trädgårdstomt

Areakälla:

enligt mätbevis

Kommentar till areakälla:

Fastigheten har mätts upp av RåKoll enligt svensk standard SS 21054:2009.

Pantbrev:

Totalt antal: 9
Total summa: 3 359 200 kr

Försäkringsbolag:

Länsförsäkringar

Försäkringsbelopp:

Fullvärde

Taxering

Summa tax. värde:

4 340 000 kr

Småhusenhet

Typkod:

220 Småhusenhet, bebyggd

Taxeringsår:

2021

Småhusbyggnad

Värdeår:

1929

Taxeringsvärde:

1 876 000 kr

Småhusmark

Taxeringsvärde:

2 464 000 kr

Omgivning

Allmänt om området:

Limhamn är ett populärt område med massor av små mysiga butiker och restauranger i en havsnära och stämningsfull miljö. Dessutom är fördelen att det finns bra kommunikationer till att enkelt ta sig in till centrala Malmö. Ett lugnt och tryggt område med blandad befolkning bestående av både ungdomar, barnfamiljer och äldre.

Här finns attraktioner som Hylliekrokens golfbana, restauranger, dagligvarubutiker och mycket mer. Här finns även Limhamns småbåtshamn med en trevlig restaurang.

Limhamn nämns första gången 1522 (som Limnøhaffuen) och omnämns under 1500-talet i flera danska skrifter. Nuvarande Limhamn bebyggdes vid 1800-talets början. Först 1825 började man fiska, 1850 byggdes en skola. Fiskeläget Limhamn förvandlades under 1800-talets slut till ett betydande industri- och gruvsamhälle. 27 augusti 1886 inrättades Limhamns municipalsamhälle. År 1889 tillkom Malmö-Limhamns järnväg (MLJ, i folkmun kallad "Sillabanan"), och samma år startade Skånska Cement AB en fabrik i Limhamn. En stadsplan som lades ut för Limhamn 1888 stadgade att kvarteren skulle byggas efter ett rutnätsmönster enligt samtida stadsplaneringsmodell, men att större delen av husen skulle vara gathus. R.F. Berg var under denna tid mycket drivande personlighet inom egnahemsrörelsen som började växa fram vid denna tid, och syftet var att varje fiskare eller arbetare skulle kunna äga sin egen bostad.

Viktig information

ALLMÄN INFORMATION:
De uppgifter som lämnas i objektsbeskrivning, prospekt samt annat informationsmaterial är i huvudsak grundade på information lämnad av säljaren. Viss väsentlig information är också inhämtad ifrån lantmäteriet. Dessa uppgifter kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till det. Köpare/spekulanter uppmanas att kontrollera dessa uppgifter samt annat som är av betydelse för köpet av fastigheten.

UNDERSÖKNINGSPLIKT ETC:
Utgångspunkt för ansvarsfördelningen;
Utgångspunkten enligt jordabalken är att fastigheten skall stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte heller avvika från vad köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet. Därutöver gäller att den köps i det skick den faktiskt befinner sig i på kontraktsdagen och att köparen, för att trygga sig, får göra en noggrann undersökning av fastigheten. För sådana fel eller skador, som köparen haft möjlighet att upptäcka eller haft anledning att räkna med p.g.a. fastighetens ålder och skick, kan säljaren inte göras ansvarig. Säljaren ansvarar dock för dolda fel, d v s sådana fel i fastigheten som köparen inte bort upptäcka och oavsett om säljaren själv känt till felen eller inte. Säljarens ansvar för dolda fel i fastigheten gäller i 10 år.

Köparens undersökningsplikt
Utgångspunkten att köparen måste undersöka fastigheten brukar kallas köparens undersökningsplikt. Kraven på köparens undersökning är långtgående. Fastigheten skall undersökas i alla dess delar och funktioner. Finns det möjligheter måste köparen även inspektera vindsutrymmen, krypgrunder och andra svårtillgängliga utrymmen. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt fuktskador (speciellt i källare och på vinden), rötskador, skador på vatten- och avloppsanläggningar, sprickbildningar i fasad och grundmur samt skorstensstock.
Upptäcker köparen vid sin undersökning fel eller symptom på fel i fastigheten eller är fastigheten överhuvudtaget i sådant skick att fel kan misstänkas, skärps kraven på köparens undersökningsplikt.
Även de uppgifter säljaren lämnar påverkar undersökningspliktens omfattning. Om säljaren exempelvis upplyser köparen om ett misstänkt fel kan det utgöra en varningssignal, som bör föranleda en mer ingående undersökning från köparens sida. Å andra sidan ska köparen inte behöva undersöka sådana delar av fastigheten som säljaren lämnat uttryckliga utfästelser eller garantier för, under förutsättning att dessa inte är för allmänt hållna.
Köparen bör slutligen ha i åtanke att säljaren inte svarar för fel och brister, som köparen borde ha räknat med eller borde ha "förväntat sig" med hänsyn till fastighetens ålder, pris, skick och användning. Han bör därför anpassa sin undersökning till detta. Rör köpet ett begagnat hus måste köparen ta i beräkning att vissa delar och funktioner utsatts för slitage och på grund av ålder t.o.m. kan vara uttjänta och i behov av utbyte eller i vart fall renovering.

Anlitande av besiktningsman
Jordabalken utgår från att köparen själv i normalfallet skall kunna uppfylla sin grundläggande undersökningsplikt och det är alltså inget krav att anlita någon sakkunnig för detta. Trots det väljer de flesta köpare att anlita s.k. besiktningsman eller annan sakkunnig och detta är att rekommendera om man inte själv har särskild byggnadsteknisk kunskap. Detsamma gäller om köparen inledningsvis själv undersökt fastigheten och då upptäckt symtom på fel som det kan vara svårt att bedöma betydelsen av. Som angivits ovan skall köparen undersöka fastigheten i alla dess delar och funktioner. Anlitar köparen en sakkunnig är därför viktigt att vara observant på vilken omfattning en beställd besiktning har. Normalt omfattar inte en sådan besiktning vissa delar av fastigheten såsom elinstallationer, vatten och avlopp, rökgångar mm varför köparen bör överväga att komplettera sin undersökning.
Jordabalken har som utgångspunkt att den undersökning köparen gör eller låter göra, ska ske före köpet, dvs. innan köpekontrakt undertecknas av parterna. Det är dock inget som hindrar att parterna i kontraktet avtalar om att köparen ska få möjlighet att undersöka fastigheten senare och därefter på det sätt kontraktet då föreskriver, ska få åberopa upptäckta fel och begära avdrag på köpeskillingen eller begära att köpet i dess helhet ska återgå. Denna typ av avtalsvillkor brukar kallas besiktningsklausul och är numer vanligt förekommande. Tas ett sådant villkor in är det viktigt att båda parter sätter sig in i vad som krävs för att köparen ska kunna åberopa villkoret och också noga beaktar de tidsgränser som anges i villkoret.
Det förekommer att säljaren inför försäljningen låter undersöka fastigheten med hjälp av en besiktningsman, ofta för att tjäna som underlag för en säljaransvarsförsäkring (se nedan). I dessa fall är det viktigt att köparen noga går igenom besiktningsprotokollet, gärna med den besiktningsman som utfört besiktningen, sk köpargenomgång. Det är också av stor vikt att köparen då tänker på att undersökningsplikten omfattar fastigheten i dess helhet och vid behov kompletterar med ytterligare undersökningar.

Säljarens upplysningsskyldighet
Någon generell upplysningsskyldighet motsvarande köparens undersökningsplikt finns i egentlig mening inte. Avgörande för bedömningen om ett faktiskt fel är relevant eller inte, är om felet är möjligt att upptäcka för köparen. Endast om felet inte är upptäckbart är det relevant. Trots detta kan man ändå säga att säljaren har en upplysningsskyldighet i så motto, att han kan bli ersättningsskyldig om han faktiskt känt till eller borde ha känt till felet, men inte har upplyst köparen härom. Om ett förtigande av ett fel innefattar svikligt eller annat ohederligt förfarande, kan säljaren gå miste om rätten att åberopa att köparen inte uppfyllt sin undersökningsplikt.
Det är således i säljarens eget intresse, att han upplyser köparen om de fel eller symptom på fel han känner till eller misstänker finns. Vad som redovisats av säljaren är dessutom inte dolt och kan i normalfallet inte åberopas av köparen.

Säljarens utfästelser
Säljaren kan bli bunden av en utfästelse beträffande fastighetens skick. Detta gäller i huvudsak då säljaren gjort en klar och specificerad utfästelse beträffande fastighetens skick. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas i regel inte som utfästelser.

Avtalsfrihet, friskrivning
Avtalsfrihet råder mellan parterna om ansvaret för fastighetens skick, varför parterna kan avtala om annan ansvarsfördelning än vad som angivits ovan. Ett exempel på detta är då säljaren friskriver sig från ansvaret för fastighetens skick, generellt eller beträffande viss funktion.

Säljaransvarsförsäkring
Genom säljaransvarsförsäkring finns möjlighet för säljaren att inom försäkringens ram begränsa sin ekonomiska risk för dolda fel i fastigheten samtidigt som köparen rätt till ersättning för sådana fel, säkerställs via försäkringen. Säljaransvarsförsäkringen erbjuder således en trygghet för både säljare och köpare.

DRIFTSKOSTNADER:
Driftskostnader som anges kan vara antingen verklig förbrukning för det specifika objektet alternativt schablonmässiga uppskattningar. Schablonmässiga uppskattningar förekommer enbart då man inte kunnat få fram verkliga kostnader.

ÖVRIGA KOSTNADER:
Vid fastighetsköp betalar köparen 1,5 % på köpeskillingen i lagfartskostnad (stämpelskatt) samt kostnad för eventuellt uttagande av nya pantbrev på 2 % på pantbrevsbeloppet. Därtill kommer vissa administrationsavgifter från Lantmäteriet.

BUDGIVNING:
Vid köp av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt är varken köpare eller säljare bunden förrän ett skriftligt köpeavtal undertecknats av båda parter. Vi tillämpar öppen budgivning, vilket innebär att fastighetsmäklaren i normalfallet löpande redovisar högsta budet till säljare och övriga budgivare. Säljaren behöver inte sälja till den som givit högsta budet. Fastighetsmäklaren fattar inga egna beslut i fråga om försäljningen, det är hela tiden säljaren som bestämmer. Ansvarig mäklare är skyldig att vidarebefordra samtliga bud och meddelanden till säljaren som inkommer innan köpeavtal har undertecknats. Avsteg från den öppna budgivningen kan göras på säljarens inrådan om villkorade bud inkommer. Detta kan bland annat innebära att spekulanter/budgivare inte får reda på alla bud som läggs.

BOENDEKOSTNADSKALKYL:
Köpare/spekulanter har rätt att i god tid före köpet få en individuell boendekostnadskalkyl upprättad om så önskas. Köpare/spekulanter uppmanas att kontakta fastighetsmäklaren för att få denna kalkyl upprättad.

FASTIGHETSMÄKLARENS SIDOTJÄNSTER:
Enligt lag får mäklare erbjuda sidotjänster så länge dessa inte är förtroenderubbande och eventuell ersättning endast är obetydlig. Fastighetsmäklaren ska, innan avtal ingås, informera säljare och tilltänkta köpare om sådana tjänster samt den ersättning denne, eller fastighetsmäklarföretaget, får för dessa. Redovisning av våra sidotjänster: Förmedling av Hemnet-annons i enlighet med administrationsersättningen nedan.

ANNONSERING PÅ HEMNET.SE:
Våningen & Villan har fått i uppdrag av Hemnet AB, org.nr 556260-0089, att via sina fastighetsmäklare förmedla annonserbjudanden till uppdragsgivare. Uppdragsgivaren kan således, via mäklarens förmedling, av Hemnet ha erbjudits att införa en annons rörande försäljning av bostadsobjekt i Hemnets kanaler, såsom definierat i Hemnets Annonsavtal. Annonstjänsten tillhandahålls enligt Hemnets Annonsavtal. Annonsavgiften faktureras uppdragsgivaren direkt av Hemnet. Denna avgift ingår ej i mäklararvodet.

För mäklarfirmans förmedling och administration av annonsavtal samt införande av annons för kunds räkning utgår en administrationsersättning om 30 % av annonskostnad som erlagts av kund. Mäklarfirman samarbetar med Hemnet kring förmedling och administration av tilläggsprodukter som Hemnet kan komma att erbjuda kund. Mäklarfirmans ersättningsnivå är enligt följande:

Procentandel Plus och Premium-försäljning för Mäklarfirman*:
Vid 0–30 % ges 20 % provision på tilläggsprodukterna Plus, Premium, Raketen och förnya annons**
Vid 31–75 % ges 30 % provision på tilläggsprodukterna Plus, Premium, Raketen och förnya annons**
Vid över 75 % ges 40 % provision på tilläggsprodukterna Plus, Premium, Raketen och förnya annons**
* Procentandel beräknas kvartalsvis
** Provision utgår för tydlighetens skull inte på del av intäkt som härrör från Hemnet Bas

Fastighetsmäklaren mottager ingen ersättning för denna förmedling, vare sig direkt eller indirekt om inte fastighetsmäklaren är delägare i fastighetsmäklarbolaget, då kan ersättningen indirekt komma fastighetsmäklaren tillgodo.

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER:
Vill du veta mer hur vi behandlar dina personuppgifter så kan du läsa det på: www.vaningen.se/dataskyddspolicy Vi uppmanar dig att läsa den i sin helhet.

ÖVRIGT:
Köparen uppmanas även att efter tillträdet, för egen säkerhet samt i försäkringssyfte byta lås då antal nycklar inte alltid kan garanteras.

Planritning

Kolla restider

Alla lediga objekt